Teneriffa tasting 23.11.2023

Marraskuun 23. päivä 2023  Central officessa Tampereella avautui ikkuna eksoottiseen maailmaan, kun järjestimme  Tenerife-tastingin, tai kuten espanjalaiset sanoisivat, la cata. Tapahtuma vei meidät syvälle Teneriffan viinintuotantoon, paikallisiin rypälelajikkeisiin ja kulttuuriin, avaten samalla ikkunan saarten ainutlaatuiseen maantieteelliseen historiaan. Kanarialaisia ​​viinejä on viljelty näillä aurinkoisilla saarilla jo 1400-luvulta lähtien, toimiessaan viimeisenä ja ensimmäisenä pysähdys- ja huoltopaikkana uutta maailmaa valloitettaessa.

Gitte teneriffa 01

Tilaisuuden alustajana toimi Gitte Taulo, joka on asunut useita vuosia Teneriffalla ja suorittanut paikallisopastutkinnon. Lisäksi meillä oli etuoikeus saada etäyhteys Teneriffalla sijaitsevan Viñatigo-viinitilan omistajaan, viinin tuottajaan ja tutkijaan Jorge Mendez Diaziin, joka avasi meille tilan viinin viljelyn saloja. Jorgen isä, Juan Jesus Méndez, on omistautunut Kanariansaarten alkuperäislajikkeisiin liittyviin tutkimusprojekteihin, jotta nämä ainutlaatuiset rypäleet voitaisiin palauttaa ja luoda korkealaatuisia viinejä, jotka erottuvat markkinoilla.

Gitte tastingin pullot

Vuodesta 2013 lähtien Viñatigo on ollut edelläkävijä Espanjassa ottamalla käyttöön ISO 9000 -laatujärjestelmän koko viininvalmistusprosessissa. Tämä tarkoittaa täydellistä jäljitettävyyttä ja valvontaa sekä sitoutumista huippulaatuun, rehellisyyteen ja huolellisuuteen. Numeroidut pullot takaavat joissain tapauksissa hyvin rajoitetun tuotannon jäljitettävyyden, ja meidän oli ilo seurata tarjolla olevien viinien matkaa aina viinirypäleiden viljelystä pullotukseen saakka.

Gitte ja viinitilallinen Teams

Teneriffan viinit eivät ole vain juomaa, vaan ne ovat olennainen osa saarten kulttuuria ja historiaa. Kuten William Shakespearekin mainitsi runoudessaan, ne ovat ”ihmeellisen kiehtovia viinejä”. Tätä ihmeellisyyttä pääsimme maistelemaan la cataan osallistuessa, nauttien paikallisista valkoviineistä, kuten marmajuelo ja gual. Jorge esitteli meille myös harvinaisen mahdollisuuden maistaa gual-rypälettä soolona – tilan viineissä se löytyy vain blendinä. Punaviinejä edustivat negramol, viejariego ja tintilla, joiden makua ja monimuotoisuutta maaperän vulkaanisuus ja pasaatituulten vaikutus rikastuttavat.

Gitte teneriffa 03

Tämä tasting-tapahtuma ei ollut vain viininmaistelua, vaan se oli matka Teneriffan ainutlaatuisen viinikulttuurin ytimeen. Se avasi silmämme saarten historiaan, maantieteellisiin olosuhteisiin ja intohimoon viininvalmistusta kohtaan. Saimme kokea palan Kanariansaarten aurinkoista ja mausteista tunnelmaa keskellä Tampereen syksyistä iltaa.

central office nakyma

Gitte Taulo