Juran viinien Tasting raportti 21.08.2025

Syyskausi avattiin Helsingissä mielenkiintoisilla viineillä, Ranskan Juran alueen viinit kiinnostivat jäseniämme. Olimme saaneet paikalle täyden pöydällisen. Mukana Tampereelta saakka tulleita kuin
myös yksi kandi, joka jätti liittymislomakkeen tällä viikolla.

Valikoimassa oli kaksi Alkon valkoista Juran alueen viiniä, joita on vaikea suositella, kun saimme maistaa muita illan viinejä. Arvioon saattoi vaikuttaa se, että aloitimme illan ns aperitiivinä käytetyllä viinillä, joka
osoittautui yllättävän makeaksi. Kyseinen Macvin du Jura oli herkullinen aloitus iltaan. Toisaalta molemmat Alkon viinit ovat Chardonnay rypäleestä ja siten poikkesivat illan muista viineistä.

Jurasta tuodut valkoiset arvioitiin seuraavaksi. Molempien tekijä oli francois Mossu. Ch. Chalon oli myös pullona tyypillinen Jura vahakorkkeineen. Viinit arvioitiin luonteikkaiksi alueen ruokiin sopiviksi.
Erityisesti Comté -juuston kanssa varmasti mainioita.

Kaksi punaista Trousseau -rypäleestä tehtyä viiniä maistuivat jäsenille hyvin. Erityisesti Arbois oli mainio ruokaviini. Sen saatavuus on kuitenkin hyvin rajallista ja olikin pieni ihme, että pääsimme sitä maistamaan.

Illan päätti Alexanda Mossun tekemä Vin du Paille, joka jälkiruokaviininä olikin illan ylivoimaisesti suosituin. Viinin makeus ja hapokkuus oli täydellinen yhdistelmä suunmukaisuutta.

Kuvassa vasemmalta alkaen kaksi Alkon viiniä. Sitten Fracois Mossun kaksi valkoista ja seuraavaksi kaksi punaista Trousseau-rypäleestä. Kaksi oikeanpuoleista olivat illan ensimmäinen ja viimeinen maisteltu
viini. Suosituimmaksi valikoitui pieni pullo oikealta. Seuraavaksi suosituin oli punainen Arbois.


Oli taas mielenkiintoinen ja informatiivinen ilta, joka kannustaa meitä edelleen syventämään viinimatkaamme. Seuraavana on vuorossa Pinot Noir – Burgundi vrt. muu maailma. Tämä on kansainvälisen Pinot Noir -viikon jälkeen 30.10. Myös silloin viiniritarimme Ilkka Vainio raottaa kellarinsa ovea.

Viinin kautta, Kohti elämää
Pirkka Peltoniemi
Master Commander

Kommentoi